Ja, hvad er egentlig problemet med neutrale firmagaver? For i en traditionel dansk kontekst er det jo bedre at komme med noget end at komme tomhændet. Og hvis man er helt på bar bund med, hvad modtageren interesserer sig for og drømmer om, så kan man da i det mindste ‘hyle som de ulve man er iblandt’ ved at give det samme som de andre; nemlig vin, blomster, chokolade og måske noget dekorativt fra et af de etablerede brands.

Problemet med den neutrale firmagave er, at den faktisk kan virke kontraproduktivt. Du opnår ikke at komme ind på livet af modtageren, for gaven skubbes bare ind blandt de andre, som den ligner til forveksling. Du har ikke skabt grundlag for en samtale med gavemodtageren.

Det har jeg oplevet gang på gang til receptioner, siden jeg selv blev selvstændig i 2007 og før da som lønmodtager.

Når jeg så hilste på modtageren, så kunne jeg ikke sige ret meget andet end; “Tak for invitationen. Jeg har lidt dejlig vin med” eller “Min kasse specialøl er den tredje fra højre i sjette række”…. “Tak”, svarede gavemodtageren, og der døde samtalen så. Det flød ikke mellem os.

Min firmagave var endt som noget på gavebordet. Den blev til Endnu-en-flaske-vin-der-skal-drikkes eller Endnu-en-buket-til-konens-stue. Jeg har som gavegiver vist velvilje, men gavemodtageren er ikke oppe og ringe over den. Den efterlod ikke et dybt indtryk. Der var ingen indikation på, at jeg havde forstået, hvem han/hun var eller hans/hendes forretning.

Dens neutralitet var problemet.

Myten om at personlige gaver er risikable

Nu tænker du nok, at det er bedre at vise velvilje med en neutral gave end at risikere at fornærme med en firmagave, der opfattes sårende eller krænkende.

Forstå mig ret, du skal selvfølgelig ikke krænke eller såre nogen med din gave. Det ønsker ingen. Og jo, der findes hadegaver som fx. tyggegummi der bliver ulideligt varmt, eller blomsten der sprøjter vand. Den type drille-gave er designet til at snyde modtageren og måske endda gøre fysisk skade. Men det er jo så heller ikke en personlig gave.

Den personlige firmagave sigter ikke mod at more afsenderen eller gøre skade på modtageren. Den personlige gave er uegennyttig i den forstand, at den helt og fuldt er designet med modtagerens glæde for øje. Den personlige gave kræver en indsats fra dig, og den indsats vil modtageren mærke, glædes ved og respektere. Også selvom gaven ikke ender på kontorets hædersplads.

Som følge af romerrettens “Quid pro quo” vil du opleve, at modtageren tager sig mere tid til dig og ofrer dig mere opmærksomhed. Du har fået et forspring, fordi du kender og bruger et sæt ældgamle regler for mødet mellem fremmed. Reglen om noget for noget.

Brug for konkrete ideer til personlige gaver?

Tag fat i Elisabeth på 2479-8804 eller elisabeth@hcasouvenirs.com for en uforpligtende dialog. Vi hjælper gerne med ideer, indpakning, aflevering og opfølgning.

Om Elisabeth – skribenten her på bloggen

Kommunikationsrådgiver med speciale i branding og PR. Dokumenterede resultater fra interesseorganisationer, myndigheder og virksomheder. Solo-selvstændig med bredt netværk hvor vi spiller hinanden gode gennem respekt for faglighed og ansvarlighed.

Leave A Comment