Det er ekstremt svært at lave tekster, man bliver husket for, og som skaber købelyst. Som kundetype-ekspert kan jeg hjælpe dig med at blive afklaret på, hvilke ord du skal bruge. Det handler om at stille farvede spørgsmål.

Dette indlæg handler om, hvordan jeg kombinerer min journalistiske træning med metoden Emotionelle Kundetyper, når jeg skriver tekster. Det er ikke tænkt som ‘Den Ultimative guide til xx’, men en åben fremlæggelse af nogle af de værktøjer og overvejelser, der er en del af mit arbejde. Du får også lidt at vide om, hvilke resultater det har givet.

Er du helt blank på hvad Emotionelle Kundetyper er, så vil jeg stærkt anbefale dig at stoppe med at læse og istedet springe over til siden Strategisk fokus med kundetyper

Først et blik på situationen idag for os professionelle kommunikatører.
Kampen om din opmærksomhed er hårdere end nogensinde, fordi alle kommunikerer på utallige kanaler hele tiden. Med de nyeste smartphones er det blevet nemt og billigt for enhver at skabe indhold. Skribenter af alle slags kan publicere deres tekst online på ingen tid og uden kendskab til teknologien bag.

Masser af halvsløj taktisk rådgivning
Samtidig pumper techgiganter som google, facebook og andre platforme “rådgivning” ud om, hvordan lige netop deres produkt er afgørende vigtigt at bruge. Hvis blot vi følger deres – sparsomme og ufuldstændige – informationer om deres algoritmer og kunsten af sammensætte et effektivt budskab, så kommer de eftertragtede, købeinteresserede leads.

Data og algoritmer sætter retningen uden at skabe omsætning.
Resultatet er, at marketingafdelinger og kommunikationsfolk lægger alt for stor vægt på data som antal visninger, likes og kommentarer. Kreatøren bag et opslag på LinkedIN med 30 rygklapper-kommentarer og thumbs up bliver fejret som månedens medarbejder. Men kan det ses i ordrebogen?

Alt det her ved de dygtige marketing- og kommunikationsfolk godt. Spørgsmålet er, om de altid får det sagt til deres direktører og kunder?

Sådan skaber jeg tekster til kundetyperne

Vi ved alle godt, at budskabet skal være enkelt at forstå og relevant for målgruppen. Men hvad skriver man helt præcist?

Ved at stille de rigtige spørgsmål under et interview samler jeg ind til en helt unik læseoplevelse. Det giver tekster, der skærer gennem støjen, så du undgår at spilde tid og ressourcer på ineffektivt indhold. Men endnu bedre. Du sikrer også, at når du bruger penge på at få din kundes opmærksomhed, så er du klar med det budskab, der virker.

Som nævnt kombinerer jeg min journalistiske træning med min uddannelse som kundetype-ekspert, når jeg interviewer og skriver teksten.

Styrkerne ved det journalistiske interview er:

  • træningen i at stille åbne spørgsmål med hv-ord giver svar, der kommer bredt omkring og får mange perspektiver og nuancer med
  • træningen i at stille opfølgende spørgsmål gør, at svarene bliver fyldestgørende, og man opdager de sigende detaljer, der giver liv til teksten

Styrkerne ved at bruge metoden Emotionelle kundetyper er:

Kundetyperne

Klik for at læse mere om kundetyperne

  • hvert spørgsmål er designet med tanke for, hvad der motiverer lige netop den kundetype, man ønsker at tiltrække og fastholde
  • set up’et omkring interviewet er skabt med tanke for kundetypens behov og indre fortælling om sig selv

Under interviewet leder jeg systematisk efter udsagn og faktiske forhold, der tiltaler den kundetype, jeg ønsker at motivere til at læse og i sidste ende huske produktet og købe det.

Det betyder også, at jeg omtaler et produkt forskelligt alt efter, om jeg vil ramme den røde, gule, grønne eller blå kundetype. Her kommer nogle tænkte eksempler.

Tandlægeskræk for røde, gule, grønne og blå
Et eksempel kunne være et interview til en tekst, der skal motivere den gule kundetype til at læse om tandeftersyn og downloade en e-bog om tandlægeskræk. Den perfekte person til sådan et interview kunne være klinikassistenten, som selv har lidt af tandlægeskræk, men som nu er kommet over det, og bruger sin fritid på at hjælpe andre overvinde deres skræk.

Set up’et ville være hjemme i hendes egen stue – eller i et afslappet hjørne af klinikken – med bløde møbler, varm belysning og hyggelæsestof på bordet. Spørgsmålene ville handle om hendes egen udviklingsrejse fra ængstelig til rolig. Om hvorfor hun bruger så meget af sin egen tid på at hjælpe andre. Om hvordan hun møder patienterne i klinikken.

Grøn kundetype og tandlægeskræk
Helt anderledes ville det være, hvis teksten skulle motivere den grønne kundetype til at gå til tandlægen trods sin tandlægeskræk.

Set up’et ville være i klinikken ved tandlægestolen med tandlægetøjet på. Interviewpersonen ville være tandlægen selv, og fokus for spørgsmålene ville være mere rettet mod den viden, som klinikken gør brug af, når den behandler patienter med tandlægeskræk. Tandlægens egne følelser er totalt nogo.

Her handler det om konkrete redskaber, fakta og viden. Spørgsmålene ville gå på faglig anerkendelse fra branchen, antal mennesker han har hjulpet og efteruddannelse, men også på hvor galt det kan gå, hvis man ikke får ordnet sine tænder, både helbredsmæssigt og økonomisk.

Rød kundetype og tandlægeskræk
Igen skifter setup og fokus for spørgsmålene, når kundetypen er rød, hvor overraskende, ny stimuli er afgørende og behovet for frihed er enormt. Her ville setup’et være den totalt anderledes indrettede tandlægeklinik med pangfarver, ud af boksen-kunst på væggene, 10 forskellige musikkanaler at vælge imellem og en sej præmie for fremmøde og gennemført tjek. Eller noget femte – pointen er, at det ikke må være set før. Så keder den røde sig, og dropper tandeftersynet.

Spørgsmålene under interviewet ville netop handle om, hvordan lige netop denne tandklink skiller sig markant ud fra andre i sin indretning og med sine metoder. Fokus ville også ligge på, hvordan andre patienter har opnået en følelse af frihed til at kunne stikke andre et stort smil uden at være bekymret for, hvordan smilet ser ud.

Blå kundetype og tandlægeskræk
Og endelig den blå kundetype. Set up’et skal være den smagfuldt indrettede klinik med mærkevare møbler og ekstraordinær succesfuld kunst på væggene. Tandlægen selv er interviewpersonen, men ved hans side står en kendt person, hvis resultater er indiskutable. De to udtaler sig begge. Den kendte anbefaler tandlægen for hans resultater med kurering af tandlægeskræk, og fortæller hvad han har opnået personligt i sit liv, efter han fik styr på sin tandlægeskræk.

Spørgsmålene til tandlægen vil gå på hans internationale resultater, hans alenlange venteliste og særlige procedure for optagelse af nye kunder i kundekartoteket. Istedet for link til e-bog ville der være link til formular, hvor man kan skrive sig på ventelisten.

Lidt om de resultater jeg ser

Vi flytter ikke vores kommunikation, hvis ikke vi konstant leder efter optimeringspotentiale. Jeg synes derfor, det er vigtigt at dele ud af mine erfaringer. Ovenstående eksempler er tænkte, for jeg har (endnu) ikke prøvet at skulle skrive en tekst til en tandlægeklinik med speciale i tandlægeskræk.

Men for nylig fik jeg en opgave med at skabe opmærksomhed omkring en ny træningsform og få efterårsholdet fyldt op. Virksomheden havde forsøgt sig med facebookannoncering, men tilmeldingerne var gået i stå. Træningsformen retter sig med mennesker med kognitive overbelastningsskader efter hjernerystelser, langvarig svær stress og depression. Der er tale om mennesker i en meget svær livssituation, hvor de ofte har prøvet en masse uden bedring.

Virksomhedens ejer kendte godt lidt til Emotionelle Kundetyper, men var ikke klar til at vælge en bestemt kundetype. (Hvilket er afgørende for at få fuld effekt). Resultatet blev da også derefter. Den ene artikel blev skrevet med gul kundetype for øje, den anden med den grønne kundetype i kikkerten.

Den gule artikel handlede om, hvordan instruktøren på holdet selv havde befundet sig i en umulig situation efter en hjernerystelse. Hun havde netop ved at bruge træningsmetoden, fået livskraften tilbage – og stod nu altså frem i avisen med sin historie og et konkret tilbud om at komme til et intromøde i den lokale hal.

Den grønne artikel handlede om instruktørens faglige baggrund og forudsætninger for at træne holdet. Der var også eksempler på, hvordan en senskadet hjerne kan være sin egen værste fjende.

Den gule artikel fyldte holdet op, mens den grønne artikel ikke gav nogen effekt på antal tilmeldinger.

Tankevækkende, ik?

Farvede spørgsmål giver tekster, der rammer dybt i maven på din læser.

Bonusinfo for at komme helt herned

Lige nu og resten af 2021 kan du erhverve dig bogen om Emotionelle Kundetyper til en favorabel intropris. Kontakt mig også hvis du har brug for en afklarende samtale om metoden, og hvordan den er implementeret i mine ydelser.

Kort sagt; en samtale om hvordan jeg hjælper dig videre. Du kan booke mig til rådgivning helt ned til 1 time ad gangen.

Om Elisabeth – skribenten her på bloggen

Kommunikationsrådgiver med speciale i branding og PR. Dokumenterede resultater fra interesseorganisationer, myndigheder og virksomheder. Solo-selvstændig med bredt netværk hvor vi spiller hinanden gode gennem respekt for faglighed og ansvarlighed.

Leave A Comment