video til kundetyperDe levende billeder, lydene og musikken gør videoer perfekte til at tiltrække og fastholde opmærksomhed. Med indsigt i din kundetyperne kan du sikre, at dine videoer også rammer DE RIGTIGE kunder. Dem der passer til dit produkt og din virksomhed.

Hvis du nu tænker, “kundetyper? A’ hva for noget?”, så start med at læse indlægget Strategisk fokus med kundetyper, og vend tilbage hertil bagefter.

Kundetyperne er en forskningsbaseret segmenteringsmetode med 4 principper for tiltrækning i en købssituation. De 4 principper har hver deres farve RØD, GUL, BLÅ og GRØN. Når jeg laver video, bruger jeg min uddannelse som kundetype-uddannet til at fastlægge den mest virkningsfulde video.

Video der virker appellerende på den røde kundetype

Det røde køb handler om at aktivere en følelse af frihed og det at være først med det nyeste. Produkterne skal være banebrydende og anderledes. Modeindustrien lægger oftest op til det røde køb.

Din video skal:

 • være visuelt toplækker, men gerne bryde gængs opfattelse af æstetik
 • indeholde noget reelt overraskende/anderledes/nyt
 • være intellektuelt stimulerende, fx via en subtil samfundskommentar

Så snart en trend får en snert af mainstream – så mister trenden sin appel på den røde kundetype. Men jeg vover pelsen, og peger på denne video fra The Business of Fashion med Pierpaolo Piccioli som knald rød. Den trigger i hvert fald min røde side, fordi jeg bliver nysgerrig på, hvad Pierpaolos syn på inklusion er.

Video der virker tiltrækkende på den gule kundetype

Det gule køb handler om at aktivere en følelse af nærvær og omtanke for andre eller sig selv. Den gule kundetype er på evig jagt efter feel good produkter og services, der gør tilværelsen enkel og overskuelig, eller i hvert fald løser et problem på en nem måde. De er ikke generet af lidt rumklang eller dårlig belysning.

Video der skal trigge det gule køb skal:

 • optages i naturlige omgivelser, gerne med lidt varme toner
 • fortælle en personlig udviklingshistorie
 • virke familiær og genkendelig

Det vrimler med videoer, der mere eller mindre vellykket taler til den gule kundetype. Smartphone kameraerne tilfredsstiller så rigeligt den gule kundetype, og mange er ikke længere bekymrede for at lukke fremmede ind i deres stue. Denne influencers reklame er spot on gul.

Video der virker appellerende på den blå kundetype

Det blå køb handler om ambitioner og status. Den blå kundetype køber for at positionere sig i forhold til andre som mere af et eller andet, de gerne vil associeres med. De er meget kvalitets- og prisbevidste, og kender forskel på den værdi brands repræsenterer. Derfor kan du ofte trigge et blåt køb med mærkevarer, VIP-rabatter og eksklusivitet.

Video der virker appellerende på blå skal:

 • have succesfulde rollemodeller som medvirkende
 • have perfekt lyssætning, lyd og klipning
 • indeholde drømmen om den næste endnu større bil, vildere ferie eller smukkere designkjole

På et følelsesmæssigt plan skal en blå video trigge det storslåede. Det er derfor mange corporate videoer benytter droneoptagelser, blanke overflader, skyskrabere, jakkesæt og stramme kjolesæt. Jeg har valgt et eksempel fra det eksklusive smykkefirma Dior, som får vist deres produkter frem i en perfekt filmning af en smuk, succesfuld fotograf.

 

Video der virker tiltrækkende på den grønne kundetype

For at virke appellerende for den grønne kundetype skal videoen handle om noget velkendt og almindeligt. Hvis produktet er nyt, skal man referere til noget trygt og genkendeligt, da den grønne kundetype faktisk ikke bryder sig om forandringer.

Det grønne køb kommer først den dag, dit produkt er gennemforklaret og lovprist af eksperter eller andre branche- eller fagpersoner, og i det hele taget fremstår som det åbenlyse valg alle andre forlængst har taget. De grønne handler gerne lokalt, da det virker mest velkendt. De har brug for ro og overskuelighed med hele processen. De opsøger prissammenligninger, kundeudtalelser og fagpersoners anbefalinger, da de kan lide at have indsigt i det, de køber.

En video til den grønne kundetype skal:

 • optages i normal belysning og vise produktet i en normal sammenhæng, meget gerne før og nu-billeder
 • forklare produktet i detaljer og evt. også købsprocessen
 • demonstrere din viden om produktet

Videoer af denne type er meget brugt inden for b2b og blandt myndigheder. Håndværkere viser deres kompetencer frem, og blandt de liberale erhverv laver man explainer-videoer om skattefradrag og syning af nøglehuller. Videoen her med murermester Jimmy Jacobsen fra Køge og hans meget grønne, lokale kunder er en lille grøn perle.

Videoproduktion til sociale platforme er blevet teknisk og økonomisk overskueligt for de fleste, så man idag kan lave meget flotte optagelser med en ny iPhone og ekstra udstyr til lyd og lys på et rimeligt budget. Begynd med at fastlægge den ene kundetype, I vil tiltrække, og få lavet en storyline, så I har overblik over, hvad jeres video kommer til at vise.

Jeg laver videokoncepter og storylines til alle kundetyperne, og kan stå for optagelserne til alle grønne videoer og nogle gule og blå. Du er velkommen til at give mig et ring eller skrive en mail, så er du igang.

Emner på min blog

På tværs af kategorierne

Om Elisabeth – skribenten her på bloggen

Engagerende gennemtænkt indhold til alle medier er omdrejningspunktet i alt, hvad jeg beskæftiger mig med. Sådan har det været, siden jeg fik mit første job i medie- og kommunikationsbranchen. Jeg har en bachelor i journalistisk, og efteruddannelse i strategisk kommunikation og projektledelse. Senest har jeg uddannet mig til kundetypeekspert. Som en del af min videreuddannelse har jeg fulgt og taget eksamen i en række fag på masterniveau inden for interaktionsdesign, multimedier og produktudvikling.