En kommunikationsplan kan opbygges på mange måder, når blot de gængse virkemidler er beskrevet. Men ikke alle kommunikationsplaner er lige effektive til deres formål. At sikre effektiv kommunikation.

Den her metode til at bygge en kommunikationsplan er en af mine klare favoritter. Der er to årsager.

  1. Den sætter min kreativitet i 5. gear – uden at miste retning og formål med kommunikationen.
  2. Den sætter en ramme, som giver mening for folk, der ikke har kommunikationsfaglig baggrund.

storybrand bogenMed de 8 simple trin i Storybrand-modellen kan du lægge en slagkraftig og effektiv kommunikationsplan for din kampagne. Jeg er stor fan af modellen, fordi den sætter os kommunikationsfolk fri til at bruge vores kreativitet bedst muligt.

Er du mere til en traditionelle kommunikationsplan, så er her en gennemgang af de klassiske elementer og ellers sæt dig godt til rette for her kommer en anden måde at skrive kommunikationsplanen, så fantasien og kreativiteten slippes løs.

De 8 elementer i min favorit kommunikationsplan

1 — Den bærende ide – Her beskrives budskab og evt. løsning, som du ønsker målgruppen skal huske.

2 — Det spørgsmål, målgruppen skal stille sig selv – Det spørgsmål, som kampagnen skal give målgruppen svar på.

3 — Problemet – Det som kampagnen handler om, og som kampagnen giver jeres bud på en løsning af. Opdeles i både eksternt, internt og filosofisk problem.

4 — Det, som er på spil – Hvad risikerer målgruppen, hvis ikke de finder en løsning på problemet – og hvad vinder de, hvis de gør?

5 — Guiden – Hvordan kan du hjælpe målgruppen (helten i historien) med at få løst det problem, som kampagnen handler om.

6 — Planen – Giv målgruppen en klar og enkel løsningsanvisning – helst aldrig på mere end 3 punkter, hvis det er muligt.

7 — Call to action – Kald målgruppen til handling, og fortæl, hvad de skal gøre. Folk følger dig dér, hvor du leder dem hen!

8 — Visualisér succes – Fortæl målgruppen, hvor lys og lykkelig deres hverdag bliver, når først problemet er løst.

Jep, det er ret amerikansk – men det virker for både store og små

Hvis du lige giver det nogle minutter, så kan du sikkert genfinde både formål, succeskriterier, målgruppe og kernebudskaber i de 8 punkter herover. Så hvorfor pakke det ind i helte, eksterne, interne og filosofiske problemer, visualisering etc?

Modellen er skabt på basis af The StoryBrand Script, som grundlæggende er en måde at forstå kommunikationsrollen, som jeg ikke har fundet i danske lærebøger. (jeg kan tage fejl, i så fald må du meget gerne skrive til mig). Men jeg har trods alt læst en del lærebøger om kommunikation og haft fornøjelsen af en del tavleundervisning.

The StoryBrand opfatter sig selv (dvs virksomheden) som hjælperen, der i kraft af sine produkter eller services gør sine kunder til helte i deres univers.

Hvorfor så StoryBrand – på dansk HistorieBrand? Det er forbi, modellen anbefaler, at al markedsføringsmateriale udformes i ord, billeder og grafik på en måde, så modtageren (helten) oplever sig på en rejse sammen med afsender (brandet) frem mod sin egen succes.

Kan det her bruges i en dansk kontekst?

Ja, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. De bedste danske kampagner rummer allerede storytelling elementer. Så måske er The StoryBrand-tilgangen allerede langt mere indarbejdet i de danske bureauers arbejde.

Om Elisabeth – skribenten her på bloggen

Kommunikationsrådgiver med speciale i branding og PR. Dokumenterede resultater fra interesseorganisationer, myndigheder og virksomheder. Solo-selvstændig med bredt netværk hvor vi spiller hinanden gode gennem respekt for faglighed og ansvarlighed.

Leave A Comment